Retail

Case Study

Retail

Westfield Shopping Centres – West End & Stratford

  • CONTRACTOR: Westfield Development Company
  • PROJECT VALUE: £46.5m
Westfield Shopping Centres – West End & Stratford
Westfield Shopping Centres – West End & Stratford
Westfield Shopping Centres – West End & Stratford
Westfield Shopping Centres – West End & Stratford

Project Overview

Imtech undertook design, build and mechanical and electrical installations at two of London’s most prestigious shopping centres in the West End and adjacent to the Queen Elizabeth Olympic Park in Stratford..

Westfield White City

Imtech was appointed to undertake the mechanical air and extract systems installation across the entire mall, including 57 packaged plant smoke extract fan modules and 61 dry air coolers. Following a successful execution, Westfield appointed Imtech to the lighting installation in the Café Court area, that had been designed to create the ultimate dining experience at the 12 cafés and restaurants. The Imtech team delivered the lighting installation to an extremely high specification.

Westfield Stratford 

After successful delivery of the Westfield White City project, Imtech were appointed to design and build the mechanical installation at Westfield Stratford. The team maximised off-site fabrication of services, in particular,  distribution of pipework and electrical wireways to the retail units. A modular method was chosen and resulted in improved site safety due to less time working at height. On-site construction and installation time was also  reduced.

Result

Utilising prefabrication on the Westfield Stratford project reduced site waste and overcame the skill shortages at the time due to the construction for the 2012 Olympics.

Client Quote

‘You have once again demonstrated your ability, knowledge and flexibility and exceeded our expectations in delivering mechanical systems.’

Flan McNamara, Construction Director, Westfield Group

Edinburgh St James

  • CONTRACTOR: Laing O’Rourke
  • PROJECT VALUE: £7m M&E
Edinburgh St James
Edinburgh St James
Edinburgh St James
Edinburgh St James

Project Overview

The St James Quarter is a new district of the city that connects the existing streetscape to a mixed-use destination of the future – anchored by places and experiences that will draw people from one place to the next – a key component of the map of the city.

Opening to the public in June 2021, the mixed-use scheme in the heart of Edinburgh is one of the largest and most significant regeneration projects in the UK. Comprising 850,000 sq ft of retail space, including 85 new shops and 32 food and beverage units, an Everyman Cinema, up to 150 new homes, a five-star luxury W Hotel, a Roomzzz Apart hotel and three new public squares. Edinburgh St James is set to revolutionise and regenerate the city’s East End.

Approach

Imtech have been providing the M&E installation services working collaboratively with Laing O’Rourke and diverse project stakeholders. Throughout, we have utilised off-site manufacturing solutions when installing the services and plant. Modularisation has been key to addressing the challenges of logistics and limited site storage availability. Our dedicated handpicked team took a proactive approach and co-ordinated with the client on all aspects of the construction build to minimise any disruption to the surrounding stakeholders.

Result

The success of the project was based on the implementation of a detailed programme and monitoring in close collaboration with our client Laing O’Rourke. This relationship has allowed maximum flexibility in the works to address the constraints of the site.

Client Quote

“Imtech are considered part of the LOR team – Imtech operate in the same way.”

Craig Thomson, Laing O’Rourke MEP Lead Electrical Project Manager

Barton Square

  • CONTRACTOR: Vinci Construction
  • PROJECT VALUE: £6.7m M&E
Barton Square
Barton Square
Barton Square
Barton Square

Project Overview

Imtech were appointed by Vinci Construction to deliver the full mechanical and electrical design and building services installation to Barton Square at The Trafford Centre, Manchester. The development includes a modern glass dome replicating the Trafford Centres main one and provides an additional 110,000 sq ft of shopping space.

Approach

This prestigious project’s complexity and high level of finishing required an innovative approach to ensure our installation and solutions met the client’s requirements and matched the original dome of The Trafford Centre. From the outset we engaged collaboratively with Vinci Construction and other key stakeholders to identify challenges and solutions. This heavily engineered project had various challenges, including the gold leafing and marbleisation of areas, which meant that the programme needed a different strategic approach from the start to accommodate this process. Added to this was the need to work within a live environment and minimise downtime.

Result

Barton Square remained operational throughout the entire project. Successful delivery of the project included the construction of a new barrel vault roof over the existing main courtyard together with a main central feature dome to replace the existing colonnade. The work also involved the shell strip out of another block, preparation works and extensive improvements to the public realm works. The broad project also included a new first floor level walkway, provision of lifts, stairs and escalators to provide vertical circulation, improved lighting and improved flooring.

We successfully reengineered multiple areas and utilised innovative techniques to assist with the long-term maintenance of the area, providing improved access and minimising future work at height. Finally, we installed a Trace Heating walkway system that can be used throughout the year.

CONTACT

Our Customer Collaborations Turn Into Long-Term, Trustworthy Relationships.

Contact us to see how we can help your business thrive now and into the future.